Toggle Navigation

 

Tunjevina u paprici

Energetska vrednost crvene paprike iznosi oko 20 kcal u 100 g. Sveža paprika predstavlja odličan izvor vitamina C kojeg sadrži skoro četiri puta više od pomorandže. Poznata je, takođe, i po znatnim količinama beta-karotena, snažnog antioksidansa koji predstavlja odličnu preventivu za maligna oboljenja.

Priprema

Iseckati crveni luk u činiju, dodati tunjevinu i bareni pirinač i promešati.

Paprike prepoloviti po dužini, očistiti od semenki i staviti na tanjir.

Puniti polutke paprika smesom od tunjevine i pirinča.

Servirati na tanjir, dekorisati kolutićima limuna i poslužiti uz krišku crnog hleba i sok od grejpfruta.

 

S obzirom na to da je tunjevina odličan izvor visokokvalitetnih belančevina, njihova količina u ovom obroku je veća u odnosu na preporučene vrednosti. Osobe kojima je iz zdravstvenih razloga savetovano da smanje unos belančevina, moraju da prilagode recept u skladu sa smernicama dobijenim od svog lekara.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 1020 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 71 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 13.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 35.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 paprike babure
    • 350 g marinirane tunjevine
    • 100 g crvenog luka
    • 1 cen belog luka
    • 100 g barenog pirinča
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak