Toggle Navigation

 

Špagete sa sosom od paprika

Papriku odlikuje bogatstvo u vitaminskom i mineralnom sastavu, uz relativno malu energetsku vrednost. Odličan izvor vitamina C, uz najbogatije prirodne izvore vitamina C kao što su plod šipka, borovnice i peršunov list. Može da se koristi u svežem, zamrznutom ili konzervisanom obliku. Stajanjem na vazduhu i termičkom obradom smanjuje se sadržaj vitamina C u paprici, dok kišeljenjem i dubokim zamrzavanjem ona ne gubi hranljivu vrednost. 

Priprema

Špagete skuvati u slanoj kipućoj vodi.

Za to vreme na umereno zagrejanom ulju dinstati praziluk koji smo isekli na štapiće. Kada praziluk porumeni dodati papriku isečenu na rezance. Dinstati 3-4 minuta pa naliti paradajz sokom, začiniti i dodati sitno sečen beli luk.

U posebnom tiganju propržiti tanko sečene listiće mesnate slanine.

Skuvane i oceđene špagete sipati u tanjir, preliti sosom od paprika i po vrhu poređati pržene listiće slanine.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 750 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 81 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 6 g

Šećer - 30 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 375 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 40.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 3 g

Šećer - 15 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 350 g špageta
    • 4 paprike
    • 200 ml soka od paradajza
    • 150 g praziluka
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 1 kašika ulja
    • 80 g mesnate slanine