Toggle Navigation

 

Piletina sa pečurkama i karijem

Osnovni sastojci karija su začini: korijander, kumin, kurkuma i biber. Karakterizuje sa kao ljut, veoma ljut i blag, a velika mana mu je brzo opadanje kvaliteta. 

Priprema

Na umereno zagrejanom ulju lagano propržiti pirinač, posoliti ga i zaliti ga duplom količinom vrele vode u odnosu na pirinač. Lagano mešati 2-3 minuta Posudu poklopiti i nakon 2 minuta skinuti sa vatre. Na umereno zagrejanom ulju ispržiti piletinu sečenu na štapiće. Kad je piletina upola gotova dodati praziluk sečen na kolutove. Posle 2-3 minuta dodati pečurke seckane na tanje listiće. Pred kraj dinstanja u smesu doliti jogurt i kari. Ostaviti 2 minuta da prokuva i začiniti po ukusu. Servirati uz prethodno pripremljeni pirinač. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 635 g

Energetska vrednost porcije - 700 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 83 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 317.5 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 41.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g pečuraka
    • 1 praziluk
    • 1 kašika ulja
    • so
    • biber
    • 200 ml jogurta
    • 5 g karija
    • peršunov list
    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 250 g pirinča
Ključne reči:
piletina kari praziluk jogurt pirinac