Toggle Navigation

 

Kari (curry)

Reč "kari" od koje je nastala engleska reč "curry" potiče iz južne Indije i označava vrlo začinjeno kuvano jelo od različitih vrsta namirnica.Na zapadu je značenje dosta prošireno i odnosi se na bilo koji začinjeni umak kuvan na način južnoazijske kuhinje.

Plativoo

 

Poreklo

Nauka je brojnim studijama potvrdila lekovito delovanje karija na zdravlje ljudi te preporučuje indijsku ishranu jednom ili dvaput nedeljno. Kari u prahu je britanski proizvod nastao za vreme njihove kolonijalne vladavine u Indiji... Kari je mešavina koja sadrži od 5 do 30 različitih vrsta začina. Osnovu većine kari mešavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Zavisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, beli luk, anis, karanfilić, gorušica, kardamom, muskatni oraščić, cimet, crveni i crni biber. U Indiji se začinske mešavine razlikuju u zavisnosti od kuvara, područja, kaste ili običaja.

 

Lekovitost

Kari prah se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristio kao pomoć pri probavi, kod bolesti iritiranih creva, za podsticanje rada jetre, otpuštanje probavnih sokova i drugih bolesti vezanih uz probavu. Najvredniji začini karija su kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma u organizmu deluje kao antioksidans, i u tradicionalnoj medicini se koristi za lečenje rana, čireva i kožnih problema. Kumin podstiče probavne procese, ublažava crevne grčeve, a đumbir se pokazao delotvoran u oporavku nakon operacija.

Stručnjaci za prehladu i gripu preporučuju ovo začinjeno jelo kao prevenciju za zimsku prehladu. Kari je vrlo uravnotežen obrok. Konzumirajući ga sa morskim plodovima i mesom kao što je piletina dobijate obrok bogat vrlo kvalitetnim proteinima.

 

Priprema hrane

Za pripremu karija, poznatog jela južne i jugoistočne Azije, koristi se uvek sveža mešavina začina tzv. masala. Ona može biti suva tako da se začini bez masnoće ispeku u tiganju i samelju ili se pripreme u kašastom obliku. Zavisno od glavnih sastojaka mešavine, kari sos može biti crven, zelen ili žut. U tajlandskoj kuhinji crveni (s dodatkom crvene čili papričice), zeleni (s dodatkom zelene čili papričice) i žuti (s dodatkom sveže kurkume) obično se pripremaju s ribljim umakom i kokosovim mlekom koji će kariju dati potrebnu gustinu. Uz patlidžane, bambus, listove limete i bosiljak kariju se mogu dodati i razne vrste mesa (piletina, govedina, svinjetina), račići ili u vegetarijanskoj varijanti povrće, a uvek se poslužuje sa pirinčem ili testeninom od pirinča. Karijem u prahu možete oplemeniti različite osnovne namirnice3, jela od žitarica, povrća i mesa pa čak i deserte.