Toggle Navigation

 

Krompir salata sa povrćem i piletinom

Krompir predstavlja gotovo kompletnu namirnicu. Iako sa visokim sadržajem vode (oko 80%), u 100 g sveže namirnice ima oko 2 g belančevina i oko 18 g ugljenih hidrata, od toga najveći deo skroba. Značajan je izvor vitamina C te je izuzetno značajan kulinarski način pripreme krompira - kuvanjem u ljusci se očuva najveći deo njegovog hranljivog blaga.

Priprema

Mlade krompiriće lagano oguliti, po potrebi veće komade iseći na polovine i skuvati. Kuvane krompire ocediti i ohladiti. šargarepu očistiti, iseći na kolutove i obariti. Obarenu šargarepu ocediti i rashladiti. Piletinu iseći na štapiće i lagano ispeći na zagrejanom ulju. Sve ove namirnice sjediniti u činiji, dodati parajz šeri, masline i začine. Služiti uz krišku crnog hleba. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 44 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Prilog:
    • 300 g crnog hleba
  • Ostali sastojci:
    • 200 g čeri paradajza
    • 150 g šargarepe
    • 300 g pilećeg belog mesa
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 1 kašika ulja
    • 500 g mladih krompirića
    • 50 g maslina