Svinjski file premazati senfom, posoliti, pobiberiti i umotati u režnjeve slanine. Staviti file u rernu zagrejanu na 200*C i peći oko 20 minuta. Za to vreme na puteru i maslinovom ulju kratko sotirati iseckane šitaki gljive, posuti ih brašnom i upržiti 2-3 minute. Preliti šitake bujonom i vermutom u ukuvati dok alkohol ne ispari. File izvaditi iz rerne i iseći na medaljone. Servirati file uz prilog od barenog mladog krompira i preliti sosom od šitaki gljiva.
Vermut je piće na bazi vina koje se proizvodi u tri varijante: bianco (proziran i gotovo bezbojan), dry - suv ili vrlo suv - extra dry i rosso (crvenkast). Odličan je kao aperitiv, a najpoznatije vrste se proizvode u Italiji i Francuskoj iako njegov originalan naziv (vermouth) vuče korene iz nemačke reči "wermut", što znači pelin, koji je sastojak svakog vermuta.
Porcija za odraslu osobu - 485 g
Energetska vrednost porcije - 580 kcal
Natrijum - 1450 mg
Masti - 25 g
Masti (%) - 39 %
Zasićene masti - 9 g
Holesterol - 116 mg
Belančevine - 36 g
Belančevine (%) - 25 %
Ugljeni hidrati - 39 g
Ugljeni hidrati (%) - 36 %
Vlakna - 6 g
Porcija za odraslu osobu - 242.5 g
Energetska vrednost porcije - 290 kcal
Natrijum - 725 mg
Masti - 12.5 g
Masti (%) - 19.5 %
Zasićene masti - 4.5 g
Holesterol - 58 mg
Belančevine - 18 g
Belančevine (%) - 12.5 %
Ugljeni hidrati - 19.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 18 %
Vlakna - 3 g