Toggle Navigation

 

Fungi file

Šitake gljiva sadrži sve esencijalne amino-kiseline i minerale - kalcijum, fosfor, gvožđe, kalijum i magnezijum, vitamine B grupe, D vitamin i biljna vlakna, tako da s pravom možemo reći da ova ukusna pečurka ima odlične nutritivne vrednosti.

Plativoo
Priprema

Svinjski file premazati senfom, posoliti, pobiberiti i umotati u režnjeve slanine. Staviti file u rernu zagrejanu na 200*C i peći oko 20 minuta. Za to vreme na puteru i maslinovom ulju kratko sotirati iseckane šitaki gljive, posuti ih brašnom i upržiti 2-3 minute. Preliti šitake bujonom i vermutom u ukuvati dok alkohol ne ispari. File izvaditi iz rerne i iseći na medaljone. Servirati file uz prilog od barenog mladog krompira i preliti sosom od šitaki gljiva.
Vermut je piće na bazi vina koje se proizvodi u tri varijante: bianco (proziran i gotovo bezbojan), dry - suv ili vrlo suv - extra dry i rosso (crvenkast). Odličan je kao aperitiv, a najpoznatije vrste se proizvode u Italiji i Francuskoj iako njegov originalan naziv (vermouth) vuče korene iz nemačke reči "wermut", što znači pelin, koji je sastojak svakog vermuta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 485 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1450 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 116 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 242.5 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 725 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 58 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 30 g senfa
    • so
    • biber
    • 100 g dimljene slanine
    • 20 g putera
    • 100 g šitake gljiva
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 kašika brašna
    • 200 ml bujona
    • 80 ml vermuta
    • 500 g barenog mladog krompira
    • 200 g raženog hleba