Toggle Navigation

 

Paradajz rolnice

Za maslinovo ulje se zna još iz vremena antike. Izuzetnog je hemijskog sastava i povoljno deluje na zdravlje. Cenjeno je jer sadrži optimalan odnos esencijalnih masnih kiselina i vitamina koji deluju preventivno kod bolesti srca i krvnih sudova. Najmanje je podložno oksidaciji i promenama na visokim temperaturama.

Priprema

Piletinu rastanjiti tučkom za meso, posoliti, pobiberiti, začiniti dodatkom za jelo, premazati paradajz pelatom, i posuti iseckanim belim lukom i listovima bosiljka. Urolovati meso i peći na delu zagrejanog maslinovog ulja. Vatrostalnu posudu premazati ostatkom ulja, staviti mladi krompir, začiniti i peći u zagrejanoj rerni 20-ak minuta na 200*C. Paradajz rolnice servirati na tanjir uz prilog od pečenog mladog krompira i uz krišku raženog hleba.

Određena hronična oboljenja bubrega zahtevaju poseban režim ishrane sa ograničenim unosom belančevina. Osobama koje su dobile ovakve preporuke za ishranu, ovaj obrok ne pogoduje, jer je udeo belančevina u energetskoj vrednosti porcije iznad preporučenih vrednosti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 870 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 435 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 43.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 80 g paradajz pelata
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 600 g mladog krompira
    • dodatak jelu
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 200 g raženog hleba