Toggle Navigation

 

Losos u blitvi i sosu od rena i kapara

Blitva, kao i ostalo tamno zeleno lisnato povrće, ima malu energetsku vrednost (u 100 g jestivog dela biljke ima svega oko 14 kcal), ali zato, visoki sadržaj vitamina C, karotina, i obilje mineralnih soli.

Priprema

Listove blitve očistiti, preliti vrelom vodom, ocediti i prosušiti.

Losos začiniti, kratko zapeći sa obe strane, a zatim ga uviti u listove blitve i ponovo zapeći sa obe strane oko minut.

Zagrejati pavlaku za kuvanje, dodati marinirani ren i kapar, promešati i kuvati dok sos ne proključa.

Sos od rena i kapara sipati na tanjir, a preko servirati losos u blitvi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 452 mg

Masti - 31 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 88 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 226 mg

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 44 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 4.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g lososa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 25 g rena
    • 20 g kapara
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • 1 veza barene blitve
Ključne reči:
losos blitva ren kapar maslinovo ulje