Toggle Navigation

 

Piletina u šampinjonima

Šampinjoni su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih pečuraka, svojstvenog mirisa i ukusa, koja je sve više zastupljena u svakodnevnoj ishrani. Šampinjoni imaju pravilan, polukuglast šešir, belo-sive do bledo smeđe boje. Mogućnosti pripreme jela sa šampinjonima su, praktično, neograničene.

Plativoo
Priprema

Piletinu iseći na kocke i propržiti na zagrejanom ulju. Dodati iseckanu slaninu, beli luk i šampinjone. Začiniti, dodati kiselu pavlaku i promešati. Piletinu servirati i poslužiti uz krišku raženog hleba.
Udeo masnoća u ovom obroku je iznad preporučenih vrednosti, te osobe koje iz zdravstvenih razloga moraju da ograniče njihov unos mogu da smanje količinu upotrebljene dimljene slanine, a kiselu pavlaku zamene pavlakom ili jogurtom sa smanjenim procentom mlečne masti
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 880 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 89 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 440 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 44.5 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 2 cena belog luka
    • 50 g dimljene slanine
    • 500 g šampinjona
    • origano
    • biber
    • so
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 ml kisele pavlake
    • 200 g raženog hleba