Toggle Navigation

 

Pizza salata

Samo poreklo origana je nepoznato, zna se samo da je mediteranska biljka rasprostranjena duž cele južne Evrope . Najcenjeniji je grčki origano. Listovi origana mogu se brati u svako vreme, ali svoju najbolju aromu dostiže tek u doba cvetanja.  

Priprema

Testeninu skuvati u kipućoj vodi. Kad je testenina kuvana ocediti je, isprati hladnom vodom i sipati u dublju posudu.

Testenini dodati prašku šunku sečenu na kockice, marinirane pečurke sečene na listiće, kečap i začine.

Sve dobro izmešati, servirati u činije i posuti rendanim parmezanom

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 1400 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 6.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 17 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g testenine
    • 200 g praške šunke
    • 200 ml kečapa
    • 200 g mariniranih šampinjona
    • origano
    • so
    • biber
    • 40 g parmezana