Toggle Navigation

 

Voćna torta sa pomorandžom

Prilikom pripreme biskvitnih testa obično se posebno mešaju žumanca i šećer, te se toj smesi pažljivo dodaju brašno i drugi sastojci, a na kraju čvrsto ulupan sneg od belanaca.

Priprema

Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca i lagano umešati brašno.

Sipati u nauljen i brašnom posut kalup za torte i peći u rerni 20 minuta na 200*C.

Ohlađen biskvit premazati pekmezom i poređati kolutove ananasa i pomorandže.

Dodati višnje i staviti u frižider da se malo stegne.

Pripremiti želatin po uputstvu sa kesice i dodati 50 g šećera.

Ohlađen želatin preliti preko voća. Kada se torta stegne, dekorisati je šlagom.

 

Energetska vrednost ananasa iznosi oko 46 kcal u 100 g voća. Sadrži ugljene hidrate, a od minerala kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Bogat je vitaminom C i beta-karotinom. Dostupan je cele godine, svež, nasečen na kolutove ili manje komade, u obliku kompota ili kao kandirano voće.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 130 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 74 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 137.5 kcal

Natrijum - 27.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Preliv:
    • 1 kesica želatina
  • Kora:
    • 5 jaja
    • 125 g šećera
    • 125 g brašna
  • Krem:
    • 50 g pekmeza
    • 1 pomorandža
    • 1 konzerva ananasa
    • 50 g višanja
    • 50 g šećera