Toggle Navigation

 

Ananas piramida

Čvrsto meso ananasa je jasno žute boje, sa tropskim ukusom koji balansira između slatkog i oporo kiselog. Deo ananasa bliži bazi ploda ima više šećera i zbog toga je slađe i mekše strukture.

Priprema

Gornji deo ananasa iseći i ostaviti sa strane. Ostatak ananasa oljuštiti, sredinu izvaditi i iseckati na kolutove. U biljnu pavlaku dodati učvršćivač i dobro umutiti. Jagode iseći na pola. Na tacnu za serviranje staviti najširu krišku ananasa, posuti je šećerom, premazati šlagom i rasporediti jagode. Ređati sve dok ima ananasa, a poslednji red piramide treba da bude šlag sa raspoređenim jagodama. Na vrh piramide staviti ananas. Do posluženja poslaticu staviti u frižider da se ohladi.

 

Plod ananasa je nastao spajanjem više cvetova koji su se ravnomerno rasporedili oko centralne srži. Svaki pojedinačni plod se može identifikovati kao šiljato „okce“ na površini ploda. Ananas je cilindričnog oblika, živih boja, sa dekorativnom plavo-zelenom krunom na vrhu ploda.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 38 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 28 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 19 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

0

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 ananas
    • 2 kašike šećera
    • 250 ml biljne pavlake
    • 2 kašicice vanilin šećera
    • 1 ucvršcivac za šlag
    • 300 g jagoda
Ključne reči:
ananas jagode vanil šecer šecer