Toggle Navigation

 

Hranom do dobrog raspoloženja

Sivi oblaci, tmurno vreme i dosadne kiše ”ubijaju” dobro raspoloženje, pa zato i nije čudno što je za mnoge ljude jesen sinonim za melanholiju i umor. Stručnjaci tvrde da je hrana jedan od najboljih ”dizača” raspoloženja i da određene namirnice mogu značajno pomoći da se osećamo zadovoljnije i srećnije.

Teza o zavisnosti raspoloženja od hrane naučno je utemeljena, jer je utvrđeno da pojedini hranljivi sastojci direktno utiču na rad neurotransmitera, tj. hemijskih supstanci koje prenose signale između nervnih ćelija u mozgu i koje utiču na raspoloženje, ali i ponašanje, razmišljanje i osećanja. Među ovim supstancama izdvajaju se serotonin, dopamin i norepinefrin. Serotonin je zaslužan za dobro raspoloženje i opuštenost, dok nas druga dva neurotransmitera čine mentalno budnim, čilim i punim elana. Odgovarajuća ishrana deluje neposredno na neurotransmitere, jer se oni prave iz aminokiselina koje u telo unosimo hranom. Posredno, određeni sastojci iz namirnica predstavljaju biohemijske okidače koji pospešuju ili ubrzavaju dejstvo neurotransmitera čime automatski teraju loše raspoloženje.

Magična čokolada
Čokolada je omiljena poslastica tužnim ili depresivnim osobama. Naučnici tvrde da želja za ovim slatkišem u prenesenom značenju upućuje na želju za serotoninom, jer unosom šećera odmah dolazi do povećanja sadržaja ovog neurotransmitera u krvi, a samim tim i do podizanja raspoloženja. Ovo je, međutim, tek jedan od razloga što čokolada ima toliko uspeha u vraćanju dobrog raspoloženja. Kakao od koga se ona pravi sadrži materiju feniletilamin koja podstiče telo na proizvodnju endorfina, prirodne opojne supstance koja deluje umirujuće. Kakao je takođe i rudnik minerala važnih za normalno funkcionisanje mentalnih aktivnosti, a samim tim i za dizanje raspoloženja. Među njima izdvaja se fosfor (hrana nervnih ćelija) i magnezijum, neophodan za normalno funkcionisanje gotovo svih metaboličkih procesa u telu. Zato kockica-dve crne čokolade može da znači i trenutno zbogom neraspoloženju i nervozi.

Antistres zalogaji
Poznato je da je stres smrt za dobro raspoloženje. Srećom, hrana je jedan od glavnih antistres oružja jer može da nadoknadi sadržaj vitamina i minerala u organizmu, koji se za vreme trajanja stresa smanjuje za oko 30%. Jedna hranljiva vitaminsko-mineralna injekcija pruža telu, iscrpljenom usled stresa, preko potrebnu pomoć i osnaženje. Nutricionisti osobama izloženim stresu preporučuju da unose u organizam što više povrća, posebno mahunarki, te da upražnjavaju manje, ali češće obroke u toku dana. Antistres supa brzo opušta misli, a telo pumpa vitaminima.
RECEPT: Staviti u ekspres lonac po 100 grama zobi, pšenice i sočiva, dodati glavicu iseckanog crnog luka, čen belog luka, 2 šargarepe, kašičicu susama, lana i kašiku maslinovog ulja. Dosuti 2 litra vode, peršunov list, celer i začine po ukusu, i kuvati dok se sastojci ne raskuvaju. Jesti mlako, uz dodatak limunovog soka.

Soja je idealna za lepši pol
Jedan od čestih razloga za pojavu nervoze i neraspoloženja kod pripadnica lepšeg pola hormonske je prirode, ona nastaje usled kolebanja nivoa hormona estrogena. Radi se o pojavi koja se dešava u toku mesečnog ciklusa, PMS-a, ali i pred početak menopauze. Smatra se da proteini soje umanjuju simptome menopauze, čuvaju kosti i sprečavaju osteoporozu. Soja može da ublaži ovaj efekat jer sadrži posebne fitohormone koji imaju dejstvo slično estrogenu, i na taj način efikasno se reguliše problem hormonskog disbalansa. Preporučuje se umereno konzumiranje tradicionalnih sojinih proizvoda, uklopljenih u prirodnu ishranu bogatu žitaricama od celog zrna, mahunarkama, obiljem sezonskog povrća i voća, uz manju količinu semenki i koštuničavog voća, ribe i plodova mora. Iz ovog razloga, dame bi barem jednom mesečeno trebalo da se počaste ukusnom paradajz-soja čorbom.
RECEPT: Pomešati 60 grama sojinog brašna, 2 lovorova lista i prstohvat bibera i propržiti dok masa ne potamni. Dodati čen belog luka, 300 ml paradajz pirea i 300 grama seckanog povrća po želji, kuvati 5 minuta. Procediti, ukloniti povrće i postepeno sipati 200 ml sojinog mleka uz mešanje. Posoliti, dodati 30 grama sojinih ljuspica, kuvati 2 minuta. Servirati ukrašeno peršunom i korijanderom.

Recite zbogom depresiji
Svako je makar jednom patio od depresije, nezainteresovanosti ili gubitka volje. Proučavanja su pokazala da je depresija u vezi sa načinom ishrane i da u takvim danima treba izbaciti namirnice koje pojačavaju depresiju, kao što su kofein, alkohol i šećer, a da je poželjno unositi složene ugljene hidrate koji podižu nivo neurotransmitera dopamina u krvi, a samim tim utiču i na poboljšanje raspoloženja. U antidepresiv namirnice spadaju testenina, pahuljice od žitarica, krompir, pirinač, integralno brašno, ali i riba, zbog prisustva korisnih omega-3 masnih kiselina. Zato, nemojte da se začudite ako se porcija rižota sa lososom pokaže kao uspešniji način za otklanjanje depresije nego šaka pilula.
RECEPT: Prodinstati glavicu luka i dodati 2 šolje prokuvanog pirinča. Promešati, dosuti pola čaše belog vina i pola šolje bistre pileće supe. Kuvati na tihoj vatri, uz mešanje. Dodavati supu, dok se pirinač ne raskuva i postane polutečan. Skinuti sa vatre, dodati kašiku putera i izrendanog sira. Dobro promešati, servirati odmah, uz ribu kao prilog.
 

POGLEDAJTE JOŠ:

Hrana za dobro raspoloženje

Savršenstvo ukusa - čokolada