Toggle Navigation

 

Savršenstvo ukusa – čokolada

Ukoliko ste dopustili da vam jesenje sivilo pokvari raspoloženje, osmeh na licu izmamiće vam i sama pomisao na nastupajuću sezonu tradicionalnih slavlja, jer je to period uživanja u ukusnoj hrani. Vrhunac uvek predstavljaju deserti, a neprikosnovena kraljica svih ukusa je, naravno – čokolada!

Plativoo

Kada ste u nedoumici u vezi sa izborom poslastica koje ćete pripremiti za goste, pun pogodak uvek predstavljaju kolači ili torte sa čokoladom. Ako želite da se ti zalogaji još i prepričavaju i pamte, moraćete se potruditi da postignete savršenstvo, a to nije uvek lak zadatak. Recept za perfektan čokoladni desert ne sastoji se samo od nabrajanja sastojaka i redosleda njihovog mešanja. On je mnogo više od toga – to znaju najveštiji i najiskusniji kuvari. Male tajne iz sveta čokolade koje vam otkrivamo, vašim gostima će prirediti nezaboravan doživljaj za nepca.

Kvalitet na prvom mestu

Postoje čokolade i ‚‚prave” čokolade! Samo naša nepca znaju razliku, ali postoje još neki važni detalji za prepoznavanje kvalitetne čokolade. Da biste bili sigurni da je u pitanju ona ‚‚prava”, čokolada mora biti sjajna, glatka, hrskava i ne sme mirisati na šećer, jer kvalitetne čokolade imaju minimum 60 posto kakaa i vrlo malo šećera. Čokolade koje se najčešće koriste za pripremu kolača nazivaju se Couverture i imaju minimalno 32 posto kakao maslaca. Ukoliko postoji ‚‚sivi omotač” na površini čokolade, to znači da nije čuvana na odgovarajući način. Previše vlage, visoka ili vrlo niska temperatura, učiniće teksturu i ukus znatno drugačijim a to može da rezultuje nepredviđenim ponašanjem prilikom pripreme ili neodgovarajućim krajnjim rezultatom – različitim ukusom poslastice. Čokoladu je najbolje čuvati na temperaturama oko 15-20°C, nikako u frižideru, već u hermetički zatvorenoj posudi, jer veoma lako prima mirise okolnih namirnica.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Čokolada za lepotu

Čokoladni sufle

Čokoladna torta