Toggle Navigation

 

Čokoladna torta

Pored ostalog, čokolada sadrži magnezijum koji ublažava i smanjuje nervnu napetost.

Priprema

Umutiti jaja sa jogurtom i uljem, a zatim dodati brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo i mešati žicom za mućenje dok se sastojci ne sjedine. Smesu za koru razliti u podmazan kalup i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečenu koru ostaviti da se dobro ohladi.

Za prvi fil penasto umutiti puter sa šećerom u prahu i kakaom i po potrebi dodati kašiku vode.

Za pripremu drugog filana pari otopiti crnu čokoladu i prohladiti. Umutiti slatku pavlaku, dodati čokoladu, promešati i prohladiti.

Ohlađ’enu koru horizontalno iseći na dva dela da bi se dobile tri kore. Premazati kore prvo tamnim filom u tankom sloju, zatim dodati polovinu drugog fila, preko staviti drugu koru i ponoviti postupak. Treću koru premazati samo prvim filom.

Rastopiti čokoladu sa malo ulja i toplom glazurom preliti tortu, a zatim je dekorisati listićima čokolade.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 15 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 32 mg

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Natrijum - 139 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 37.5 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 16 mg

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Natrijum - 69.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

18

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil 1:
    • 40 g kakaa
    • 60 g putera
    • 85 g šećera u prahu
    • 1 kašika vode
  • Fil 2:
    • 180 g crne čokolade
    • 130 ml slatke pavlake
  • Glazura:
    • 1 kašičica ulja
    • 100 g crne čokolade
  • Kora:
    • 120 ml jogurta
    • 1 čaša šećera
    • 3 jajeta
    • 2 čaše brašna
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 50 g kakaa
    • 1 čaša ulja