Toggle Navigation

 

Čokoladni kolač sa kikirikijem

Od svih zdravstvenih koristi malih količina kakaoa i crne čokolade najistraženiji je pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem. To se pripisuje sastojcima kojima je zrno kakaa posebno bogato flavonoidima, koji imaju antioksidantnu ulogu

Priprema

U dubljoj posudi izmešati brašno, kakao, šećer, samleveni kikiriki i sodu bikarbonu.

Postepeno dodavati jogurt da se ne bi stvorile grudvice.

Na kraju, dodati umućena jaja i ulje i sve dobro promešati.

Masu sipati u podmazani pleh, posuti sa malo brašna i peći u zagrejanoj rerni 40 minuta, na 220 stepeni C.

Za to vreme otopiti čokoladu i dodati puter i šećer mešajući na laganoj vatri.

Po potrebi, dodati malo mleka.

Prohlađen kolač preliti čokoladom, ostaviti da se ohladi, pa seći na kocke i služiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 405 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 57.5 g

Energetska vrednost porcije - 202.5 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 50 g kakao praha
    • 400 ml jogurta od obranog mleka
    • 10 g sode bikarbone
    • 100 ml ulja
    • 2 jajeta
    • 200 g šećera
    • 300 g brašna
    • 100 g neslanog kikirikija
    • 100 g margarina
    • 40 ml mleka
    • 100 g crne čokolade za kuvanje