Toggle Navigation

 

Rigo Janči torta

Ova čuvena poslastica, vrsta mađarskog čokoladnog musa, dobila je ime zahvaljujući kratkotrajnoj ljubavi mađarskog tamburaša romskog porekla Riga Jančija i francuske kneginje Šime, koja je krajem 19. veka izazvala veliki skandal

Priprema

Belanca ulupati sa šećerom, dodati žumanca, lagano umešati brašno i kakao.

Uliti u pobrašnjen kalup i peći 20 minuta na 200 °C.

Izvaditi, ohladiti i preseći napola.

Pavlaku izlupati i dodati otopljenu čokoladu.

Nafilovati donju koru i poklopiti je gornjom korom.

Tortu premazati i preliti glazurom od čokolade.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 27.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 27.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 4 jajeta
    • 100 g šećera
    • 100 g brašna
    • 30 g kakaa
  • Krem:
    • 700 ml biljne pavlake
    • 100 g čokolade za kuvanje
  • Glazura:
    • 100 g čokolade za kuvanje
    • 1 kašika ulja
Ključne reči:
poslastica kakao čokolada