Toggle Navigation

 

Blagotvorna dejstva kefira

Ne zna se tačno kako su ruski lekari početkom prošlog veka čuli za lekovita svojstva kefira, ali upravo to je uticalo da se interesovanje za njega proširi daleko van Kavkaza i počne sa komercijalnom proizvodnjom.

Plativoo

Ilja Mečnikov, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1908. godine, jedan od osnivača imunologije, proučavao je povezanost bakterijskih kultura mlečnih napitaka i zdravlja creva i otkrio da ove bakterije uspešno uništavaju bacile u debelom crevu. Pomenuta sličnost između kefira i jogurta, jer u oba slučaja se radi o fermentisanim mlečnim napicima, tu se negde i završava pošto  bakterije iz jogurta jednostavno prođu kroz naš organizam, dok se bakterije kefira naseljavaju u crevnoj flori i čiste organizam od štetnih materija. Kefir poseduje više vrsta bakterija i gljivica i ima ih u većem broju – nekih milijardu, naspram sto miliona kod jogurta. Lakše se vari, njegovi mikroorganizmi  razlažu laktozu, što ga čini preporučljivim za trudnice i decu, a zbog njegovog ubrzavanja metabolizma dobar je i za smanjivanje viška telesne težine.
Novija istraživanja pokazuju da poremećaj funkcionisanja crevne flore, osim različitih probavnih smetnji, mogu izazvati i ozbiljne neurološke probleme, tako da je čišćenje i održavanje ovog sistema, u čemu kefir ima svoju pozitivnu ulogu, od izuzetnog značaja.
Proučavanje lekovitih svojstava kefira tokom prve polovine XX veka ograničilo se uglavnom na Rusiju i istočnu Evropu, da bi se kasnije raširilo po čitavom svetu. Istraživanja su brojna i ko zna do kakvih će još rezultata doći, ali ono što se zna je da kefir:
-    ojačava imuni sistem
-    čisti crevnu floru od štetnih materija i obnavlja je
-    deluje kao prirodni antibiotik
-    smanjuje holesterol
-    ublažava tegobe želuca, čir i gastritis
-    sprečava ubrzano starenje
-    smanjuje visok holesterol
-    poboljšava probavu i funkcionisanje mokraćnih kanala
-    smanjuje neke upalne bolesti (reuma i artritis)
-    povoljno deluje na osobe sa smanjenom tolerancijom na laktozu

Smatra se, takođe, da pomaže u borbi protiv rasta malignih ćelija, a jedno istraživanje navodno tvrdi da kefir može ćelije raka u stomaku da natera na samouništenje.
Naravno, kefir nije lek sam  po sebi, ali je zdrav i prirodan način da pomognemo sebi i svojim bližnjima.