Toggle Navigation

 

Ketoni maline: Čudesno sredstvo protiv gojaznosti na dohvat ruke!

Malina, to predivno i naigzled krhko i nežno bobičasto voće, prava je riznica zdravih materija. U grmu koji je nekada rastao samo pored puteva ili na ivicama šumaraka krije se pravo bogatstvo.

Njena energetska vrednost je svega 52 kcal na sto grama, izuzetno je bogata vitaminom C (35 – 50 mg) i biljnim vlaknima (6,5 g), a uz to u manjim količinama sadrži i vitamine K i E5, većinu minerala i omega-3 masne kiseline. Uz sve pomenuto, malina sadrži i antocijane, kvercitin, katehine i elaginsku kiselinu.
Elaginska kiselina je fenolno jedinjenje i, prema mnogim ispitivanjima, pomaže u sprečavanju razvoja kancera, kao i katehini.
Salicilna kiselina iz malina deluje slično kao i aspirin i štiti srce, a kvercetin deluje kao antioksidant i takođe pomaže protiv razvoja kancera, a ima i efekat antialergena.
Antocijani su materije koje daju boju malini, a istraživanja pokazuju da pomažu cirkulaciji, sprečavaju pojavu kancera, usporavaju proces gubitka memorije i probleme sa kretanjem.
Vitamin C je efikasan antioksidant i uspešno neutralizuje slobodne radikale čiji se višak u organizmu javlja usled loše ishrane (velike količine pržene hrane, suhomesnatih proizvoda, biljnih ulja), UV zračenja, duvanskog dima i mnogih drugih činilaca.
Biljna vlakna su odlična za održavanje gastrointestinalnog trakta, snižavaju holesterol, a mogu pomoći u sprečavanju nekih vrsta kancera.
Svi pomenuti faktori u svojoj sinergiji utiču na to da malina snižava nivo holesterola u krvi, deluje antikancerogeno, umanjuje rizik od oboljenja srca i, na kraju krajeva, usporava proces starenja.
Međutim, ono što je možda najfascinantnije u novim istraživanjima ovog čudesnog voća je proučavanje dejstva ketona maline, jedinjenja koje se prirodno pojavljuje u malini. Zanimljivo je da ketona maline, baš pod tim nazivom, ima i u mnogim drugim biljkama, ali ne u toliko značajnim količinama. Najkraće rečeno, ketoni smanjuju količinu masnih naslaga i sprečavaju bolesti koje su vezane uz povećanu telesnu težinu. Ovo jedinjenje podstiče metabolizam u našim masnim ćelijama povećavajući aktivnost enzima i potrošnju kiseonika i na taj način sprečava taloženje novih masnoća u ćelijama i utiče na potrošnju rezervi postojećih masnoća. Ketoni maline utiču i na enzim pankreasa zadužen za varenje masti, usporavajući njegovu aktivnost. Ovim usporavanjem organizam apsorbuje manje masnoće i na taj način utiče na smanjenje gojaznosti. Takođe aktiviraju i hormon adiponektin. Visok nivo ovog hormona direktno je povezan sa manjim rizikom od srčanog napada, a nizak nivo je zabeležen kod gojaznih ljudi i obolelih od dijabetesa tipa 2.
Da bi se postigao potpuni efekat ketona maline nije dovoljno prosto povećati unos ovog voća, jer bi u tom slučaju trebalo pojesti četrdeset kilograma malina. Stručnjaci su uspeli da ekstrakt ovog neverovatnog jedinjenja smeste u kapsule i tako ga učine dostupnim svima koji imaju problema sa gojaznošću i žele da se reše viška kilograma.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Malina čuva zdravlje

Bobičasto voće

 

 

Ključne reči:
malina dijeta malina keton