Toggle Navigation

 

Ketoni maline: Čudesno sredstvo protiv gojaznosti na dohvat ruke!

Malina, to predivno i naigzled krhko i nežno bobičasto voće, prava je riznica zdravih materija. U grmu koji je nekada rastao samo pored puteva ili na ivicama šumaraka krije se pravo bogatstvo.

Plativoo

Njena energetska vrednost je svega 52 kcal na sto grama, izuzetno je bogata vitaminom C (35 – 50 mg) i biljnim vlaknima (6,5 g), a uz to u manjim količinama sadrži i vitamine K i E5, većinu minerala i omega-3 masne kiseline. Uz sve pomenuto, malina sadrži i antocijane, kvercitin, katehine i elaginsku kiselinu.
Elaginska kiselina je fenolno jedinjenje i, prema mnogim ispitivanjima, pomaže u sprečavanju razvoja kancera, kao i katehini.
Salicilna kiselina iz malina deluje slično kao i aspirin i štiti srce, a kvercetin deluje kao antioksidant i takođe pomaže protiv razvoja kancera, a ima i efekat antialergena.
Antocijani su materije koje daju boju malini, a istraživanja pokazuju da pomažu cirkulaciji, sprečavaju pojavu kancera, usporavaju proces gubitka memorije i probleme sa kretanjem.
Vitamin C je efikasan antioksidant i uspešno neutralizuje slobodne radikale čiji se višak u organizmu javlja usled loše ishrane (velike količine pržene hrane, suhomesnatih proizvoda, biljnih ulja), UV zračenja, duvanskog dima i mnogih drugih činilaca.
Biljna vlakna su odlična za održavanje gastrointestinalnog trakta, snižavaju holesterol, a mogu pomoći u sprečavanju nekih vrsta kancera.
Svi pomenuti faktori u svojoj sinergiji utiču na to da malina snižava nivo holesterola u krvi, deluje antikancerogeno, umanjuje rizik od oboljenja srca i, na kraju krajeva, usporava proces starenja.
Međutim, ono što je možda najfascinantnije u novim istraživanjima ovog čudesnog voća je proučavanje dejstva ketona maline, jedinjenja koje se prirodno pojavljuje u malini. Zanimljivo je da ketona maline, baš pod tim nazivom, ima i u mnogim drugim biljkama, ali ne u toliko značajnim količinama. Najkraće rečeno, ketoni smanjuju količinu masnih naslaga i sprečavaju bolesti koje su vezane uz povećanu telesnu težinu. Ovo jedinjenje podstiče metabolizam u našim masnim ćelijama povećavajući aktivnost enzima i potrošnju kiseonika i na taj način sprečava taloženje novih masnoća u ćelijama i utiče na potrošnju rezervi postojećih masnoća. Ketoni maline utiču i na enzim pankreasa zadužen za varenje masti, usporavajući njegovu aktivnost. Ovim usporavanjem organizam apsorbuje manje masnoće i na taj način utiče na smanjenje gojaznosti. Takođe aktiviraju i hormon adiponektin. Visok nivo ovog hormona direktno je povezan sa manjim rizikom od srčanog napada, a nizak nivo je zabeležen kod gojaznih ljudi i obolelih od dijabetesa tipa 2.
Da bi se postigao potpuni efekat ketona maline nije dovoljno prosto povećati unos ovog voća, jer bi u tom slučaju trebalo pojesti četrdeset kilograma malina. Stručnjaci su uspeli da ekstrakt ovog neverovatnog jedinjenja smeste u kapsule i tako ga učine dostupnim svima koji imaju problema sa gojaznošću i žele da se reše viška kilograma.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Malina čuva zdravlje

Bobičasto voće

 

 

Ključne reči:
malina dijeta malina keton