Toggle Navigation

 

Ljuta salata od crvenog kupusa

Crveni kupus sadrži daleko više zaštitnih fitohemikalija nego običan kupus - sadržaj vitamina C je isti, a ipak je antioksidativno dejstvo crvenog kupusa 6-8 puta veće.

Priprema

Kupus sitno iseći, začiniti ga uljem i posoliti.

Paprike sitno iseckati i pomešati sa pečurkama sečenim na listiće.

Sjediniti kupus i šampinjone, pa preliti jabukovim sirćetom.

Salatu dekorisati i poslužiti uz integralni hleb.

 

Ljute papričice, feferoni i čili su različito ljute varijante paprika kojom se začinjavaju mnoga jela od mesa, ribe, povrća i sira.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 285 g

Energetska vrednost porcije - 435 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 12 g

Šećer - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 142.5 g

Energetska vrednost porcije - 217.5 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 6 g

Šećer - 7.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g mariniranih pečuraka
    • 350 g crvenog kupusa
    • biber
    • so
    • 2 kašike jabukovog sirćeta
    • 2 kašike ulja
    • 400 g integralnog hleba
    • 5 komada ljutih paprika