Toggle Navigation

 

Sos od mirođije

U plodovima mirođije ima eteričnih ulja, te se u narodnoj medicini koristi za bolji apetit i varenje, kao i protiv nesanice. Mirođija je bogata mineralnim solima, pa je prisutna u dijetama koje iziskuju minimalnu upotrebu soli.

Priprema

Mirođiju i mleko izmiksati u blenderu.

Na mešavini putera i ulja upržiti kašiku brašna.

Naliti mleko sa mirođijom i kuvati dok se ne zgusne.

Po potrebi se može dodati još mleka, u zavisnosti od željene gustine.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5 mg

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Natrijum - 522 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 30 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 2.5 mg

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 261 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • mirođija
    • 200 ml mleka
    • 10 g putera
    • 1 kašika ulja
    • 1 kašika brašna
Ključne reči:
mirođija mleko puter brašno