Toggle Navigation

 

Jogurt salata

Mirođija je mirisna, začinska biljka, poreklom iz centralne Azije. U narodnoj medicini se koristi kod nadimanja, povraćanja i nesanice, te za poboljšanje apetita i probavu. U kulinarstvu je nezaobilazan začin za kiseljenje povrća, posebno kornišona, za sosove, salate, supe i jela od pirinča.

Priprema

Zelenu salatu iseći na rezance, krompir na kocke, šunku na trake, crni luk na rezance, čeri paradajz na četvrtine, a masline na polovine.

Sve to izmešati, posoliti i pobiberiti, servirati i preliti jogurtom.

Poslužiti uz integralni hleb.

 

Uravnotežen obrok sa visokim sadržajem natrijuma, što može nepovoljno uticati na osobe koje imaju visok krvni pritisak. Zbog toga prilikom pripreme ovog jela treba izbegavati dodatno soljenje hrane.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 1505 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 79 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 752.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 39.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g barenog krompira
    • 150 g praške šunke
    • 100 g crnog luka
    • 200 g čeri paradajza
    • 70 g maslina
    • mirodija
    • so
    • biber
    • 200 ml jogurta od obranog mleka
    • 400 g integralnog hleba
    • 1 glavica zelene salate