Toggle Navigation

 

Švedska salata

Ružičasto ili narandžastocrveno meso lososa, pripremljeno na različite načine uvek je pravi delikates. Obrok male energetske vrednosti sa dobro uravnoteženim hranljivim sastojcima i veoma malim sadržajem zasićenih masti i holesterola.

Priprema

Zelenu salatu i rukolu dobro oprati i iskidati na komade pa staviti u dublju činiju.

Dodati isečen krompir, krastavce i dimljeni losos.

Sve preliti maslinovim uljem, sokom od limuna, jogurtom i mirođijom, začiniti, dodati ren i lagano izmešati.

Servirati švedsku salatu na tanjir i uz crni hleb i poslužiti kao hladno predjelo.

 

Losos se može kupiti u nekoliko oblika - smrznuti losos, ceo ili u odrescima; dimljeni file lososa nasečen na tanke listove u vakumiranom, zamrznutom pakovanju; kao i veoma cenjen i skup, dimljeni i sušeni losos, koji je bez kosti i sa kožom samo s jedne strane.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 1260 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 630 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g dimljenog lososa
    • 300 g kuvanog krompira
    • 2 krastavca
    • 100 g rukole
    • 1 glavica zelene salate
    • 200 ml jogurta
    • mirodija
    • 20 g mariniranog rena
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • sok od jednog limuna
    • so
    • biber
    • 300 g crnog hleba