Toggle Navigation

 

Sos od leblebije

Danas se zna da je šargarepa veoma dobar izvor antioksidansa iz grupe karotenoida, koji pomažu organizmu u poboljšanju vida, zaštiti od bolesti kardivaskularnog sistema, prevencije nastanka tumora kao i regulaciji šećera u krvi. Zbog svih ovih osobina neophodno je da šargarepu uvrstite u svoj jelovnik. 

Priprema

Kuvanu leblebiju, rukolu, feta sir i majonez staviti u blender.

Posoliti, pobiberiti i usitniti dok se ne dobije sos.

Šargarepu, krastavac i stabljike celera iseći na štapiće i servirati na tanjir.

Sos od leblebije poslužiti uz sveže povrće. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 507 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 28 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 67.5 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 253.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 450 g kuvane leblebije
    • 250 g feta sira
    • 30 g rukole
    • 60 g majoneza
    • so
    • biber
    • 100 g šargarepe
    • 100 g krastavca
    • stabljike celera