Toggle Navigation

 

Salata od leblebije i povrća (posno)

Boranija, pasulj, grašak, bob, sočivo i naut (leblebija) pripadaju istoj botaničkoj vrsti – mahunarkama ili leguminozama. To je povrće najbogatije hranljivim materijama zbog visokog sadržaja belančevina i ugljenih hidrata. Jedna od karakteristika mediteranskog načina ishrane je učestalo konzumiranje mahunarki kao povrća ili kao zamene za meso.

Priprema

Papriku, krastavac, čeri paradajz i ljutu papričicu sitno iseckati i staviti u činiju.

Dodati ohlađenu leblebiju, posoliti, pobiberiti, preliti maslinovim i bundevinim uljem i balzamikom, promešati i servirati na tanjir.

Salatu od leblebije poslužiti kao doručak uz napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 114 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 62.5 kcal

Natrijum - 57 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g kuvane i ohlađene leblebije
    • 100 g zelene sveže paprike
    • 200 g čeri paradajza
    • 100 g krastavca
    • 1 ljuta papricica
    • so
    • biber
    • 1 kašika ulja od bundeve
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 kašika balzamiko sirćeta