Toggle Navigation

 

Salata od leblebije

Leblebija, skoro zaboravljena namirnica visoke nutritivne vrednosti, predstavlja važan izvor belančevina, koje povećavaju apsorpciju gvožđa i kalcijuma. Takođe poboljšava rad slezine i deluje kao diuretik.

Priprema

Oprane listove zelene salate iseći na rezanca, a očišćenu šargarepu narendati. Zatim dodati kuvanu leblebiju i krutone, preliti soja sosom i dobro promešati. Salatu od leblebije servirati sa crnim hlebom.
Obrok najbrže možete pripremiti ako upotrebite leblebiju iz konzerve. Leblebija se, osim u salatama, koristi i za pripremu pirea, a odličan je dodatak i italijanskim testeninama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 1020 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g kuvane leblebije
    • 1 glavica zelene salate
    • 200 g šargarepe
    • 25 g krutona
    • 2 kašike soja sosa
    • 300 g crnog hleba