Toggle Navigation

 

Svinjski kotleti sa leblebijom

U 100 g leblebija ima 364 kcal. U potpunosti zadovoljava preporučeni dnevni unos mangana, a odličan je izvor i fosfora, gvožđa i magnezijuma. Od vitamina sadrži najviše tiamina koji koordinira aktivnost mišića i živaca i održava rad srca. Leblebije su važan izvor proteina koji se odlično kombinuju sa integralnim žitaricama čime posebno pojačavaju nutritivnu vrednost.

Plativoo
Priprema

Leblebije dan ranije potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoje. Procediti ih iz vode, staviti u šerpu, preliti svežom vodom i kuvati oko sat vremena dok ne omekšaju.

Kotlete posoliti, pobiberiti, začiniti mlevenim kimom, preliti mlekom i ostaviti da odstoje oko sat vremena.

Leblebiju procediti. Crni i beli luk iseći, izdinstati na delu ulja a zatim dodati leblebiju. Kratko propržiti, preliti paradajz pelatom, posoliti, pobiberiti i začiniti crvenom mlevenom paprikom i cimetom. Usitniti štapnim mikserom i pripemiti pire od leblebije.

Patlidžan iseći na kolutove i izgrilovati na preostalom ulju.

Meso izvaditi iz mleka, prosušiti na papirnim ubrusima i grilovati zajedno sa patlidžanom.

Servirati kotlete uz pire od leblebije i grilovani patlidžan.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 860 kcal

Natrijum - 57 mg

Masti - 45 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 109 mg

Belančevine - 59 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 69 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 22 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 28.5 mg

Masti - 22.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 54.5 mg

Belančevine - 29.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 34.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 11 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

80 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g leblebija
    • 600 g svinjskih kotleta
    • 250 g paradajz pelata
    • 150 g crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • cimet
    • mleveni kim
    • so
    • biber
    • 200 g patlidžana
    • 3 kašike ulja
    • 500 ml mleka
    • crvena mlevena paprika