Toggle Navigation

 

Piletina sa leblebijama

Sto grama leblebija ima 364 kcal, te u potpunosti zadovoljava preporučeni dnevni unos mangana, a odličan su izvor fosfora, gvožđa i magnezijuma

Priprema

Belo meso iseći u šnicle, a 2 čena belog luka sitno iseckati. Pomešati sok od limuna, supenu kašiku ulja, beli luk, peršunov list, izrendanu koru limuna, so i biber. Zatim dodati meso i marinirati 30 minuta. Iseckati crni luk, ostatak belog luka, celer i paradajz pelat. Propržiti crni i beli luk na kašici ulja, dodati celer i paradajz i dinstati 10 minuta. Posoliti, pobiberiti, preliti bujonom, dodati leblebije i malo origana te kuvati još 5 minuta. Izvaditi meso iz marinade i ispeći na jednoj kašici ulja, sa obe strane. Piletinu poslužiti uz leblebije i raženi hleb.

Leblebije se mogu kupiti najčešće u rinfuzi, u prodavnicama zdrave hrane ili supermarketima. Suve leblebije se pre kuvanja moraju potopiti u hladnoj void i ostaviti da odstoje preko noći, a nakon što se ocede i dobro isperu, mogu se kuvati u vodi u odnosu 1:3 dok voda ne provri u nepokrivenoj šerpi. Zatim poklopljene treba kuvati još 1,5-2 sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 650 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 77 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 20 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 325 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 38.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 10 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 3 cena belog luka
    • 1 kašika seckanog peršunovog lista
    • 100 g celera
    • 3 kašike ulja
    • sok jednog limuna
    • rendana kora jednog limuna
    • 100 g crnog luka
    • 300 g kuvanih leblebija
    • 400 g paradajz pelata
    • 50 ml bujona
    • 1 kašicica origana
    • so, biber
    • 200 g raženog hleba