Toggle Navigation

 

Sos od vlašca

Miris vlašca je blažeg intenziteta od crnog ili mladog luka, a kao začin veoma je popularan u srednjoj i zapadnoj Evropi. Dodaje se u omlete, sendviče, izvrstan je kao dodatak raznim vrstama sireva, dodaje se u sosove, jela od povrća i uvek se dodaje na kraju kuvanja da ne bi izgubio aromu. Vlašac se često koristi i kao dekoracija, a osušen se koristi kao sastojak u raznim začinskim mešavinama

Priprema

U šerpici zagrejati puter, dodati brašno i kratko upržiti.

Zatim dodati iseckan vlašac, mleko i začine. Kuvati dok se sos ne zgusne.

Sipati sos u sosijeru i poslužiti uz jela od povrća i pečenog mesa ili ribe.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 19 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 11 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 170 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5.5 mg

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 85 mg

Vlakna - 0 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 20 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 500 ml mleka
    • so,
    • biber
    • dodatak jelu
    • 1 veza vlašca
Ključne reči:
vlašac mleko puter brašno