Toggle Navigation

 

Bataci u sosu sa gamborima

Gambori se mogu pripremati kuvanjem, dinstanjem, grilovanjem ili pripremom na pari. U svakom slučaju, sami po sebi dekorativni, preliveni jednostavnim sosom i prilogom, gambori predstavljaju pravu kulinarsku poslasticu.

Priprema

Batake odkostiti, začiniti i staviti na zagrejano ulje.

Zapeći sa obe strane, dodati nasečene tikvice, papriku i gambore.

Preliti bujonom i kuvati par minuta.

Pavlaku umešati sa brašnom i dodati u posudu sa batacima.

Jelo posuti naseckanim vlašcem i servirati uz barenu crnu testeninu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 766 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 201 mg

Belančevine - 49 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 383 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 100.5 mg

Belančevine - 24.5 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 200 ml bujona
    • 150 g crvene paprike
    • 150 g tikvica
    • 200 g gambora
    • vlašac
    • so
    • biber
    • 150 g kisele pavlake
    • 1 kašika brašna
    • 400 g kuvane crne testenine