Toggle Navigation

 

Bataci sa povrćem

Sadržaj masti u pilećem mesu se uglavnom odnosi na mononezasićene i malu količinu zasićenih masti, i zato neće znatno uticati na povećanje holesterola u krvi. Najniži sadržaj masti ima belo meso, sledi batak, karabatak i na kraju pileća krila sa najviše masti. Uklanjanjem kože znatno se smanjuje ukupan sadržaj masti, dok će meso biti sočnije ukoliko se koža ukloni tek nakon kulinarske pripreme.

Priprema

Batake iseći i staviti da se peku na zagrejano ulje.

Preko bataka dodati na žilijen isečene tikvice, preliti biljnom pavlakom i krčkati par minuta.

U dubljem tiganju kratko propržiti iseckane šampinjone, šargarepu i spanać.

Povrće začiniti i promešati.

Servirati batake u sosu uz prilog od povrća.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 536 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 268 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka bez kostiju
    • 300 g šargarepe
    • 300 g tikvica
    • 300 g šampinjona
    • 300 g spanaća
    • 250 ml biljne pavlake
    • so
    • biber
    • 3 kašike maslinovog ulja