Toggle Navigation

 

Bataci sa povrćem

Sadržaj masti u pilećem mesu se uglavnom odnosi na mononezasićene i malu količinu zasićenih masti, i zato neće znatno uticati na povećanje holesterola u krvi. Najniži sadržaj masti ima belo meso, sledi batak, karabatak i na kraju pileća krila sa najviše masti. Uklanjanjem kože znatno se smanjuje ukupan sadržaj masti, dok će meso biti sočnije ukoliko se koža ukloni tek nakon kulinarske pripreme.

Plativoo
Priprema

Batake iseći i staviti da se peku na zagrejano ulje.

Preko bataka dodati na žilijen isečene tikvice, preliti biljnom pavlakom i krčkati par minuta.

U dubljem tiganju kratko propržiti iseckane šampinjone, šargarepu i spanać.

Povrće začiniti i promešati.

Servirati batake u sosu uz prilog od povrća.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 536 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 268 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka bez kostiju
    • 300 g šargarepe
    • 300 g tikvica
    • 300 g šampinjona
    • 300 g spanaća
    • 250 ml biljne pavlake
    • so
    • biber
    • 3 kašike maslinovog ulja