Toggle Navigation

 

Gurmanski bataci

Sir trapist je polutvrdi sir sa 45% mlečne masti. Kora je žute boje i premazana plastičnim premazom. Koristi se kao osnova za pripremanje mnogih jela, lako se riba, seče i topi. Ako želite da smanjite količinu masnoća u obroku, koristite i mocarelu i trapist.

Priprema

Krompir i batake začiniti dodatkom za jelo, posoliti, pobiberiti i poređati u nauljenu tepsiju.

Na batake staviti list pršute i kolut mocarele, poklopiti tepsiju, a zatim ispeći u rerni oko 20-ak minuta na 200*C.

Izvaditi tepsiju sa batacima, pa staviti preko bataka listove trapista i slanine i vratiti u rernu još par minuta da se zapeku.

Brokoli obariti ili pripremiti na pari. Servirati gurmanske batake uz prilog ob krompira i brokolija.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 1124 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 129 mg

Belančevine - 54 g

Belančevine (%) - 45 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 562 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 64.5 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 22.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećih odkošćenih bataka
    • 100 g pršute
    • 150 g mocarele
    • 100 g trapista u listovima
    • 40 g dimljene slanine u listićima
    • dodatak jelu
    • biber
    • so
    • 300 g krompira
    • 300 g brokolija
    • 1 kašika ulja