Toggle Navigation

 

Sos od kapra

Kapar je začin poznat još iz antičkih vremena, a pripisuju mu se kako lekovita tako i afrodizijačka svojstva.

Priprema

Na rastopljenom puteru kratko propržiti brašno.

Naliti bujonom, začiniti, dodati kapar i sok od limuna. Kuvati na tihoj vatri dok se sos ne zgusne.

Sipati sos u sosijeru i poslužiti.

Sos od kapra je dobra kombinacija sa jelima od morskih plodova i prilog od barenog krompira.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 13 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 28 mg

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Natrijum - 773 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 14 mg

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Natrijum - 386.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 40 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 50 g kapara
    • 400 ml bujona
    • sok od limuna
    • bosiljak
    • so,
    • biber