Toggle Navigation

 

Čarobne rolnice

Sve osobe koje nemaju problema sa povišenim krvnim pritiskom, trebalo bi da isprobaju ovaj dobro izbalansiran obrok, bogat dijetnim vlaknima.

Plativoo
Priprema

U odgovarajuću posudu staviti sitan sir, slatku tucanu papriku, lan i kapar.

Promešati, kašičicom vaditi po malo smese, staviti na komad pršute i urolovati u rolnice.

Servirati rolnice na tanjir i poslužiti uz kriške raženog hleba i sok od jabuke.

 

Vrlo kaloričan i bogat vitaminima i mineralima, lan se u ishrani koristi hiljadama godina. Sto grama semenki lana sadrži 534 kcal od čega je 18,2% belančevina, 42% masti i 29% ugljenih hidrata. Kada kupujete lanene semenke birajte cele, bez znakova vlage jer, za razliku od mlevenih, one imaju duži rok trajanja – na sobnoj temperaturi se mogu čuvati i do godinu dana.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 1645 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 72 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 822.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 17.5 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g pršute
    • 150 g sitnog sira od obranog mleka
    • 30 g lana
    • 30 g kapra
    • 400 g raženog hleba
    • 800 ml soka od jabuke
    • tucana paprika
Ključne reči:
pršuta kapar sitan sir lan