Toggle Navigation

 

Sos od sušenog paradajza

Bosiljak je jedan od glavnih začina mediteranske kuhinje koji se koristi svež ili osušen, pretežno sa jelima od povrća, ali se njime začinjavaju i supe, sosovi, paštete, kobasice, sir i jela od jaja. Najaromatičniji je kada se svež list iskida prstima i doda u jelo neposredno pred kraj kuvanja.

Priprema

U blender staviti svež bosiljak, beli luk, sušeni paradajz, bademe i parmezan (po potrebi doliti maslinovo ulje) i usitniti dok se ne dobije sos.

Sos od sušenog paradajza poslužiti uz jela od testenine ili ribe.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 260 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 17 g

Holesterol - 39 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 3 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 130 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 8.5 g

Holesterol - 19.5 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 1.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g sušenog paradajza
    • 5 cena belog luka
    • svež bosiljak
    • 40 g rendanog parmezana
    • 50 g badema