Toggle Navigation

 

ČEŠKA KUHINJA

Nacionalna kuhinja

je naziv za tradicionalnu kuhinju Čeha, koju karakterišu jaka i jednostavna jela. Najčešća jela su pečenja koja se prelivaju kiselkastoslatkastim sosevima, sirćetom ili kečapom, a salate od povrća koje se služe uz meso su začinjene šećerom, kao i sosevi. Nezaobilazna jela su knedle, buhtle i krompir na razne načine. Uz ovakvu hranu odličan pratilac je pivo po kojem su i poznati u svetu. Od poslastica najčešće su na trpezi ili u ponudi sladoled i palačinke. (Knedle od džigerice: teleću džigericu očistiti od žilica, pa sastrugati nožem – tako je usitniti; umutiti sneg od jednog belanca i dodati 2 žumanca, zatim dodati 1 šolju prezli i 1 šolju mleka, a zatim oko 300 gr usitnjene džigerice, kao i začine po želji; po želji i kašiku svežeg i usitnjenog peršunovog lista; od ove smese praviti kuglice i dodavati ih u 1,5 l vrele supe i kuvati oko 10 min na laganoj vatri). 

Ključne reči:
knedle od džigerice