Toggle Navigation

 

JABUKOBO SIRĆE

osim što se koristi u kulinarstvu uglavnom za pripremu salata, koristi se i u lekovite svrhe. Smatra se prirodnim eliksirom širokog spektra. Ovo sirće se dobija fermentacijom soka od jabuke. Najbolje je ono koje se spravlja od divljih jabuka i koje je sasvim prirodno, bez ikakvih dodataka. Sirće koje je tako dobijeno ima svojstvo da nakon otvaranja boce promeni boju, kao i da formira sluzavi talog u kojem se nalazi potussium. Jedan od glavnih njegovih sastojaka je kalijum zbog čega je ovo sirće blagotvorno kod slabe cirkulacije, glavobolje... Pripisuje mu se čudotovrna lekovita moć i savetuje se da postane deo svakodnevne ishrane, bilo kao začin za salate ili kao napitak koji se priprema od 2 kašike sirćeta koje se pomešaju sa 2 kašike meda i rastvore u toploj vodi. Blagotvorno je za ispiranje grla kad su upale u začetku, olakšava reumatske bolove, otklanja osećaj stalnog umora, a i pomaže u regulaciji težine... Ukoliko ste ljubitelj sopstvenih proizvoda ovo sirće možete i sami da napravite od biranih plodova divlje jabuke ili bar neprskane: 10 kg jabuka oprati i očistiti od peteljki, samleti ih na mašini za meso, ukoliko jabuke nisu bile jedre i sočne može se dodati i malo vode (do 1 l) i 100 gr žutog šećera; tako dobijena smesa traba da bude izložena suncu do fermentacije (oko 25 dana), nakon čega se procedi i izlije u staklene boce.