Toggle Navigation

 

INDIJSKI ORAH

(latinski naziv je anacardium occidentale)

Plativoo

je semenka kešu jabuke, ploda zimzelenog drveta koje može da dosegne visinu do 12m. Dakle, nije reč o orašastom voću, kao što mnogi misle, već o semenki koja je bubrežastog oblika a raste kao peteljka na plodu kešu jabuke. Indijski orah se zbog svojih hranljivih vrednosti koristi i u kulinarstvu i u lekovite svrhe. U pripremi vegetarijanske hrane jedna je od osnovnih namernica. Veoma je prijatnog ukusa, jede se kao sirova ili pečena semenka, a može da se dodaje salatama, kolačićima, sladoledima i kuvanim jelima. Smatra se jednim od prirodnih antioksidanasa baš zbog materija kojima je bogat: vitaminima C, B1, B2, B6 i E, kao i nijacinom, natrijumom, kalcijumom, bakrom, fluorom, jodom, kalcijumom, gvožđem i fosforom. U njegovom sastavu se takođe nalaze masnoće koje mu daju visoku kalorijsku vrednost. Preporučuje se za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema, za lečenje čira na želucu, a veruje se da njegovo redovno konzumiranje smanjuje rizik od dijabetesa tipa II. Osobama koje su osetljive na kikiriki ili orahe savetuje se da budu oprezne i sa ovom namirnicom, a ostali mogu da se prepuste njegovim blagotvornim dejstvima.