Toggle Navigation

 

Harmonija vina i slanih zalogaja

Zvuči jednostavno – prvo treba sipati vino u čašu, a zatim ga probati. Šta se dešava kada uz vino imate i slane zalogaje? Naravno, ni u ovom slučaju nećete izbeći da naučite neka pravila koja će vam omogućiti puno uživanje u ukusima.

Plativoo

Najsigurniji način da ustanovite koje su najbolje kombinacije hrane i vina i izbegnete rasprave na tu temu, jeste da lično probate prvo hranu, a zatim, kada progutate zalogaj, vino, kako biste sami procenili ravnotežu osnovnih ukusa koje vaša nepca osećaju, jer je nedopustivo da vino prekrije ukus hrane ali i obrnuto. Kada ustanovite koja kombinacija daje najviši gastronomski doživljaj, možete se prepustiti uživanju. Osim toga, enolozi i proizvođaći vina savetuju da prilikom kombinovanja sireve i vino sparujete prema geografskom poreklu jer: Similis simili gaudet (slično se sličnom raduje).
Važno je znati
Prilikom služenja vina imajte na umu i sledeće:
1. Bela suva vina se piju uvek pre crvenih, a laka vina se serviraju pre jakih;
2. Prvo se služe vina viših, a zatim vina nižih kategorija;
3. Za vreme jela serviraju se suva vina (do 4 g šećera po 1 l) ili polusuva (od 4 do12 g/l šećera), dok se desertna služe na kraju;
4. Uz suvo meso, pečenicu, pršutu, nareske, najbolje je služiti bela vina ili roze. Kombinacija tanina iz crvenog vina i soli iz suvog mesa daće osećaj gorčine;
5. U zavisnosti od drugih sastojaka, punjena jaja, sosovi sa žumancima ili majonez, mogu da se kombinuju sa belim vinima srednje do izražene jačine, kao što su šardone i beli burgundac.

Sir neutrališe aromu vina

Sir i vino imaju mnogo zajedničkog, i jedno i drugo su proizvod fermentacije. Ipak, pošto sirevi sadrže belančevine i masti koje potpuno začepe receptore čula ukusa na jeziku, tanini iz vina tada ne mogu da prodru do njih, pa je najbolje da sir jedete posle vina.
Pravilo glasi - laka, svetla vina idu uz mlade, blage i kremaste sireve, dok jaka vina idu uz tzv. tvrde i teške sireve. Zbog odnosa kiselina i masnoće, masni sirevi se bolje slažu uz bela vina sa više kiseline.
Kada su u pitanju posebni sirevi intenzivnog ukusa I mirisa kao što su gorgonzola i rokfor, možete ih spojiti jedino uz specijalna, likerska i vrlo aromatična vina. Polutvrdi sirevi tipa edamer i gauda odlično se slažu sa belim vinima kao što su šardone, beli burgundac I rizling, dok tvrdi sirevi - grijer, parmezan ili čedar prosto zahtevaju crvena vina.

Kombinacije za uživanje
Gauda je polutvrdi holandski sir od kravljeg mleka. U zavisnosti od perioda zrenja može biti od žute do narandžaste boje. Ovaj sir punog, bogatog ukusa, odlično ide uz Bordo, Merlo ili Pino Noar.
Ementaler je švajcarski sir od kravljeg mleka, žute boje, sa karakteristicnim rupama. Kako ima veoma karakterističan ukus - slatkasto-bademast - uz njega se preporučuju bela vina.
Gorgonzola, polutvrda do meka vrsta sira sa plemenitim plesnima. Aromatičan, jakog ukusa, ovaj sir se slaže sa crvenim vinima, slatkim belim vinima npr. Muskatom ili suvim belim vinima kao što je Marsala.
Parmezan, čuveni tvrdi sir, odličan je u kombinaciji sa crvenim i crnim vinima Barbera, Merlo... Lako ide i uz penušava bela vina.
Mocarela je svež, mekan sir blagog mirisa, intenzivnog ukusa koji se najbolje slaže uz suva bela vina, ali se može poslužiti i uz sveža, mlada crvena ili ružičasta vina.
Rikota (najsličniji rikoti kod nas su beli sitni mladi sir i tzv. švapski sir) je sir neutralnog, blagog ukusa koji se upotrebljava u kulinarstvu za izradu pripremu predjela, jela i poslastica. Odlično se slaže uz delikatna i aromatična bela vina.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Aperitiv - uvod u meni

Francuski paradoks