Toggle Navigation

 

Kako ćete se vi grejati ove zime?

Prema poslednjim podacima, grejanje na klima uređaje i TA peći biće najjeftinije ove grejne sezone.

Plativoo

Ko namerava da se ove zime greje na struju najmanje novca će potrošiti ako bude koristio klima uredaje i TA peći, a najviše ako se bude grejao na kotao za centralno grejanje i razne grejalice, kvarcne peći, kalorifere, uljne radijatore i sl. S obzirom na to da je cena struje u Srbiji i dalje najjeftnija u Evropi (0, 08 evro centi) i da se prema poslednjim najavama neće menjati pre 1. aprila 2015. godine, dakle ne pre završetka grejne sezone, građanima će se isplatiti da koriste klima uređaj kako tokom dana, tako i noću kada je struja tri puta jeftinija.


Prema podacima Agencije za energetiku, najveći račun za troškove grejanja za narednu grejnu sezonu imaće domaćinstva koja koriste lož ulje, za čiju će nabavku morati da izdvoje 174.000 dinara, kao i ona koja koriste propan butan gas, koji će ih koštati  131.000 dinara. Građani koji će koristiti električnu energiju za različita grejna tela i kotlove za etažno grejanje, izdvojiće približno 106.000 dinara za ovu grejnu sezonu. Za grejanje gasom, troškovi stana od 60 kvadrata su dva do puta manji i iznose 56.300  dinara. Gotovo  iste  troškove  kao  za  gas  imaće  domaćinstva  koja  se  greju  na  pelet - 55.200,  ako se sagoreva u pećima konstruisanim za ovo gorivo, kao i građani koji koriste drvo za ogrev, čija je cena 5.800 dinara po kubiku.  

 Domaćinstva koja za grejanje stana koriste TA peći imaće takođe niže troškove, koji iznose oko 39.400 dinara, ali samo uz uslov isključivog korišćenja jeftinije noćne električne energije. Svako dopunjavanje peći tokom dana, korišćenjem skuplje struje, značajno uvećava ove troškove, tako da će dopunjavanje dve peći snage od po tri kilovata samo tokom dva sata dnevno, uvećati troškove grejanja za oko 45 odsto.   

Grejanje klima uređajima je za manje stanove najbolji izbor grejanja, pa tako klima uređaji sa standardnom Inverter tehnologijom mogu da zagrevaju kuće i stanove i pri spoljnoj temperaturi do 10 stepeni Celzijusovih ispod nule. Najbolji proizvođači imaju uređaje koji mogu efikasno grejati i do -15 spoljnih temperatura. LG na domaćem tržištu plasira uređaj koji može raditi do -25 C. na jedan uloženi kilovat cas daju 3, 5 kilovata elektricne energije. Poređenja radi, kod kotla koji se takode greje na struju ovaj odnos je jedan prema jedan. Dakle, grejanjem na klima uređaje utrošiće se tri puta manje struje nego kod zagrevanja kotla, što će se naročito očitati na računu za struju.  

 Zahvaljujući tome što klime za grejanje i hlađenje rade po principu toplotnih pumpi, omogućavaju veću efikasnost i više „grejanja“ od potrošene struje. Inverter klima uređaji konstruisani su tako da rad kompresora prilagođavaju postignutoj temperaturi. U početku klima uređaj radi punim kapacitetom, da bi se kasnije, kako se više približava zadatoj temperaturi rada, potrošnja i broj obrtaja smanjili, čime se postiže ogromna ušteda u odnosu na konvencionalne modele, koji sve vreme rade punim kapacitetom. Na ovaj način Inverter klima uređaji, ne dozvoljavajuci velika odstupanja od zadate temperature, pravi značajne uštede.   Primera radi, ako se manji stan, od 25 do 35 kvadrata, greje Inverter klima uređajem, za grejanje će se potrošiti od 8 do 15 kilovata dnevno pri veoma niskim spoljnim temperaturama. Za temperature oko nule ova potrošnja će spasti ispod 10 kilovata, što znači da će cena za mesec dana biti oko 300 kilovata struje, što spada u najjeftiniju zelenu zonu. Sa druge strane, bilo koji drugi način grejanja na struju će sa jednim kilovatom zagrejati maksimalno 10 kvadrata stana. 

 Čak i stanovi od 60 kvadrata za grejanje mogu koristi Inverter klima uredaje, ali će im za zagrevanje ove površine stana biti potrebna dva grejna tela. Racunica pokazuje da dva klima uredaja sa potrošnjom od 300 do 450 kilovat casa, i u najhladnijim danima mogu biti racionalno rešenje. Ova potrošnja znaci da domacinstva još uvek ne ulaze u najskuplju crvenu zonu, nego da je u jeftinijoj zelenoj i plavoj tarifi, pa ce samim tim i racuni biti niži.  

Svakako velika prednost klima uredaja u odnosu na ostala grejna tela jeste i cinjenica da ih podjednako efikasno možemo koristiti i tokom toplih dana. Takode, osim što štede elektricnu energiju, ne treba zaboraviti i na ekološke karakteristike ovih uredaja. Neke od prednosti koje nude LG Inventer klima uređaji jesu i 3M filteri za vazduh  koji efikasno prikupljaju štetan mikroskopski polen i sitne cestice prašine, dok specijalno razradena tehnologija pomaže pri ukljanjanju alergena i virusa iz vazduha. Na taj nacin, LG klima uređaji znatno bolje i efikasnije štite vaše zdravlje, pogotovo kada je u pitanju filtracija vazduha, prikupljanje prašine, uništavanje bakterija i sterilizacija.   

 

POGLEDAJTE JOŠ:

LG Therma V - idealno rešenje za zimu i leto