Toggle Navigation

 

Pravilna ishrana pre trudnoće

Iako je dobro poznato da je ishrana trudnica specifična, malo ko o tome misli ranije. Od pocetka trudnoće, fetus crpi energiju i hranljive sastojke neophodne za razvoj. Zbog toga se potrebe za jodom, folnom kiselinom i gvoždjem naglo i brzo povećavaju. Da bi one bile zadovoljene, najbolje je krenuti u trudnoću sa dobrim zalihama

Plativoo

Vitamin B9 (folna kiselina) učestvuje u zatvaranju neuralne cevi, koja predstavlja začetak nervnog sistema embriona, pa njegov nedostatak može naškoditi pravilnom razvoju bebe. Neophodan je izmedju 22. i 28. dana od začeća. Od početka trudnoće, potrebe za folnom kiselinom se povećavaju i kreću od 300 do 500 mikrograma dnevno. Zbog toga većina lekara preporučuje dodatni unos čim se trudnoća otkrije.

Nedostatak gvožđa
Gvožđe, kao sastojak hemoglobulina, izuzetno je važno, jer obezbeđuje dobro funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca i dovoljnu količinu kiseonika tkivima fetusa. Što se tiče bebe, za nju nema opasnosti, priroda prvo njoj obezbedjuje potrebnu količinu gvoždja. Gvožđe koje se najbolje apsorbuje nalazi se u crvenom mesu (naročito džigerici), ali i u povrću (suvom i svežem) i žitaricama. Da bi se apsorpcija poboljšala, poželjno je istovremeno uzimati i vitamin C.

Ne zaboravite jod
Ovaj element, često zaboravljen, takođe je veoma važan. Plodovi mora (ostrige, dagnje) sadrže veliku količinu joda. Jedite ih što više pre trudnoće, jer u trudnoći ove namirnice spadaju u rizičnu grupu. Jod se nalazi i u drugim proizvodima (mleko, jogurt, jaja).

Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline su veoma važne, jer organizam ne može da ih proizvede. Istraživanja pokazuju da se ishranom obezbedjuje svega 30% preporučene količine. Da biste povećali unos, konzumirajte namirnice bogate ovim kiselinama: ulje repice, orahovo ulje, seme lana i masnu morsku ribu.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Pravilna ishrana i anemija

Ishrana za bolji vid