Toggle Navigation

 

Grožđe (Vitis species)

Grožđe kao i mnoge vrste voća moguće je odgajati u mnogim delovima sveta. Grožđe ima sladak, sočan plod oko kojeg je tanka kožica boje od žućkasto zelene do purpurno crne.

Plativoo

 

Familija: Vitaceae

Latinski naziv: Vitis species

 

Prema mestu gde se sadi postoji generalna podela na američke i evropske sorte grožđa. U svetu su poznatije evropske sorte grožđa. Dalja kvalifikacija  se vrši na osnovu mesta gde se uzgaja kao i terenu na kome se odgaja.Grožđe spada u voće koje je među prvima počelo da se uzgaja za potrebe ljudi. Prema istraživanjima prve sorte grožđa su se uzgajale pre više od 8000 godina u području današnjeg severnog Irana kao i u područjima Crnog i Kaspijskog mora. U Novi Svet grožđe je stiglo u 18. veku kada su ga doneli španski moreplovci i posadili prve čokote vinove loze. Grožđe može da uspeva u gotovo svim klimatskim zonama gde su temperature iznad 10 stepeni Celzijusa. Mnoga gazdinstva danas koriste moderne mašine za berbu dok se još uvek može videti i tradicionalni način berbe grožđa. Mladim čokotima je potrebno oko 5 godina da počnu da rađaju plodove.Plodovi grožđa u zavisnosti od podneblja javljaju se već u maju mesecu.

Kod odabira grožđa tokom berbe obratiti pažnju da je zaštitni sloj grozda napukao. To vam je najbolji pokazatelj da je grožđe sazrelo.Grožđe je moguće čuvati u probušenim plastičnim kesama do tri dana u frižideru. Svakako da je najpoznatiji proizvod od grožđa vino ali je takođe grožđe i izvrstan dezert a može se pripremati i sok kao i dodavati u  voćne salate.

 

Nutritivne vrednosti: Neke sorte grožđa su bogate vitaminom C ali neke ne. Crno vino je čak i po savetima lekara dobro za popravljanje krvne slike kao i uopšte za rad kardiovaskularnog sistema.