Toggle Navigation

 

Avokado (Persea americana)

Avokado je voćka kruškastog oblika čija ljuska može biti gusta ili retka, zelena ili purpurno tamna, glatka ili hrapava, u zavisnosti od sorte. Srž avokada je mesnata masa žuto zelene boje.

Plativoo

 

Porodica: Lauraceae

Latinski naziv: Persea americana

Avokado je vrsta tropskog voća koje se od davnina uzgajalo u tropskim i suptropskim krajevima Centralne Amerike. Početkom 19. veka proizvodnja avokada se proširila i na područje Floride i Kalifornije odakle u današnje vreme potiče 90% ukupne proizvodnje avokada. Stablo avokada, vrlo popularno na Havajima, Kaliforniji i Majamiju je gusto zimzeleno drvo koje može da izraste u visinu do 24 metara.Ono što je karakteristično za avokado je to da sam rod drveta ne može da sazri na drvetu. To je u neku ruku prednost jer omogućava prenos avokada na veliku razdaljinu čak i za duži vremenski period. Sazrevanje sprečavaju hormoni koji se nalaze u lišću.

Nakon berbe avokada poželjno je plodove odložiti u papirnu vreću i u njoj ih držati jedan do dva dana. Nakon toga avokado je zreo i može da se koristi za ishranu. Kao i kod ostalih voćki i kod avokada se prilikom kuvanja uništava znatna količina vitamina i hranljivih materija. Poželjno je svež avokado poslužiti sa jelom s tim da se avokado doda jelu prilikom serviranja. Avokado se može koristiti kao dodatak salatama, od njega se priprema pire koji se služi uz hladne čorbe, kao dezert ili dodatak sušiju. Ako ga izložimo presečenog vazduhu avokado će brzo izgubiti svoju svetlu boju i potamneti, zbog čega je potrebno potopiti ga u vodu sa limunovim sokom kako bi zadržao svoju prirodnu boju. 

 

Nutritivne vrednosti: Avokado je poznat po visokom stepenu sadržaja monovalentnih masti koje su jedino sadržane u njemu. Avokado u sebi sadrži visok procenat dijetnih vlakana. Takođe sadrži glutein, vrlo važan antioksidant.