Toggle Navigation

 

Limeta (Citrus aurantifolia)

Limeta ja mala voćka iz porodice citrusa, gorkog ukusa, tamno zelenog ploda sačinjenog iz nekoliko segmenata. Ne konzumira se kao sveže voće već se cedi u sokove, koristi kao dodatak u poslaticama ili koktelima.

Plativoo

 

Familija: Rutaceae

Latinski naziv: Citrus aurantifolia

 

Limeta vodi poreklo iz Azije, gde je uzgajana u Indiji, Burmi i Maleziji. Postoje beleške o limeti u starorimskoj umetnosti a u Evropi se raširila tokom Krstaških ratova. Pretpostavlja se da je limeta sa ostalim citrusima donešena u Ameriku u vreme Kristofera Kolumba. Drvo limete je malo sa iskrivljenim trnovitim granama. Kao i ostali citrusi limeta rađa bele cvetove iz kojih se posle razvija plod.  Sami plodovi limete su dostupni tokom cele godine.

Kod berbe limete vodite računa da su plodovi svetlo žute boje i da im je kora glatka. Nenačete limete mogu da stoje do 10 dana u frižideru upakovane u plastičnu vreću. Načete zadržavaju svežinu do 5 dana u frižideru. Najpoznatija je kao sastavni deo koktela Margarita. Takođe se koristi i kao dodatak mnogim proizvodima u ishrani ali i u proizvodnji parfema.

 

Nutritivna vrednost: Limeta je bogata vitaminom C i sok proizveden od limete pomaže u prevenciji mnogih bolesti kao i očuvanju zdravlja.