Toggle Navigation

 

Kajsija (Prunus armeniaca)

Kajsija je koštuničavo voće koje je po izgledu slično breskvi, šljivi, bademu i višnji. Boja kajsije varira od žute do tamno narandžaste.

 

Porodica: Rosaceae

Latinski naziv: Prunus armeniaca

U svetu se danas uzgaja oko 12 različitih sorti kajsija čije boja varira od žute do tamno narandžaste. Neke od najpoznatijih sorti su Blenhajm, Tilton, Paterson. Najveći proizvođači kajsija u svetu su Turska,  Italija, Rusija i Grčka. Drvo kajsije raste u visine do 6 metara dok krošnja može da ide u širinu i do 9 metara. U rano proleće se javljaju cvetovi bele ili roze boje iz kojih se rađa plod u leto. Česta je pojava da se  s obzirom na rano pojavljivanje cvetova dogodi da cvet unište mrazevi i niske temperature pa je automatski rod kajsije manji i nekvalitetniji.

Kajsije su najbolje kada se beru zrele ili kada se skoro zrele sakupe u papirni džak. Zrele kajsije se mogu držati u fružideru do nedelju dana ali najslađe za jelo su dan ili dva nakon berbe. Vrlo je važno da kajsije operete pre konzumiranja. Kajsije se ne bi smele kuvati dugo jer se dugim procesom kuvanja gubi sočnost koju one poseduju. Najbolje ih je poširati. Suve kajsije su raspostranjeni nepokvarljiv oblik užine i brzog i zdravog zalogaja.

Nutritivni sastav: Kajsije u sebi sadrže visok procenat vitamina A kao i vitamina C