Toggle Navigation

 

Breskva (Prunus persica)

Breskva je okrugla duguljasta voćka sa tankom kožom oko sebe. Poseduje veliku semenku unutar mesnate srži. Razlika između breskve i nektarine je u tome što breskva ima dlakavu kožu oko sebe, dok je nektarina sa glatkom kožom.

Plativoo

 

Familija: Rosaceae

Latinski naziv: Prunus persica

 

Breskve se dele u dve klase, Kingston i Fristone. Friston klasa bresaka je rasprostranjenija u svetu a od ove dve klase razvile su se brojne vrste bresaka koje se razlikuju po boji, ukusu, vremenu sazrevanja. Breskve su se prvi put sadile u Kini još pre 2500 godina. Breskve su u starim vremenima bile simbol dugovečnosti i besmrtnosti. Preko Persije breskve su stigle i do Evrope. španski istraživači su kasnije preneli seme bresaka i do Amerike. U svetu najveći proizvođači bresaka su Italija, Grčka i Kina.

Drvo bresaka može da izraste do visine od 3 metra i može da se održi i do 40 godina. Samo određene sorte bresaka dostižu visinu do 1 metra. U proleće breskve daju prelepe pink crvene cvetove iz kojih se sredinom leta rađaju plodovi. Ukoliko su ubrane pre potpunog zrenja možete ih držati dva do tri dana u papirnom džaku kako bi doživele puno zrenje. Na sobnoj  temperaturi breskve mogu da se održe 3-4 dana ili koji dan duže ako se čuvaju u frižideru.

 

Nutritivna vrednost: Breskve su bogate vitaminom A (betakarotin) i vitaminom C.