Toggle Navigation

 

Grejpfrut (Citrus paradisi)

Grejpfrut je najveća voćka iz familije Citrusa. Obim zrelog grejpfruta je između 12 i 15 cm, oblika nepravilnog kruga sa plodom u sebi sličnog kao i ostali citrusi zaštićeni tvrdom korom.

Plativoo

Familija: Rutaceae

Latinski naziv: Citrus paradisi

 

Kategorizaciju grepjfruta određujemo po boji njegovog ploda koja može da bude žuta, svetlo crvena, tamno crvena i bela. Ukus varira od jako gorkog do slatkog u zavisnosti od vrste. Najpoznatija vrsta je White Marsh.Grejpfrut je bio poznat još u kamenom dobu kada su ga ljudi koristili za ishranu. U Kini je pre 4000 godina počela planska sadnja i uzgajanje. Mnogi veruju da je grejpfrut poreklom sa Jamajke odakle je seme rašireno širom sveta. Drvo grejpfruta je zimzeleno sa velikim tamnozelenim listovima. Razvija se u toplim uglavnom suptropskim krajevima.

Sveži grejpfrut može da stoji u sobnim uslovima do nedelju dana, dok u frižideru možete da ga držite 6-8 nedelja.Sveži grejpfrut je idealan kao osveženje za doručak,  za užinu ili pre večere. Grejpfrut posut šećerom i zapečen u rerni predstavlja stari recept za fin dezert. Takođe se dodaje u voćne salate, ali i za pripremu osvežavajućih napitaka i soka.

 

Nutritivna vrednost: Grejpfrut je bogat vitaminom C, a crveni grejpfrut sadrži vitamin A i likopen, antioksidante koji pomažu prevenciji od kancerogenih bolesti. Takođe unošenje putem jela i soka doprinosi pobiljšanju kardiovaskularne slike organizma.