Toggle Navigation

 

Jabuka (Malus Pumila)

Jabuka je koštuničava okrugla voćka koja se sastoji od čvrstog sočnog jezgra obloženog tankom ili čvrstom jestivom korom.Boja kore može biti tamno zelena do žute i svetlo crvene ili kombinacije tih boja.

Plativoo

 

Porodica: Rosaceae

Latinski naziv: Malus Pumila

Jabuke potiču iz Istočne Evrope i Azije. Najstariji zapisi o jabukama datiraju iz 4. veka p.n.e. u literaturi starih Grka. Danas jabuke uspevaju u svim delovima sveta gde vlada umerena klima. U svetu je poznato oko hiljadu sorti jabuka nastalih ukrštanjem osnovnih vrsta. Najpoznatije vrste jabuka su Crveni i Zlatni Delišes, Baka Smit, Rimska lepota. Drvo jabuke može da izraste do visine od 7 metara i optimalan period radjanja je od 5 do 10 godina. Mladim stabljikama jabuke je potrebno oko dve godine kako bi počele da rađaju plodove.

Kada sakupljate plodove vodite računa da ljuska nije oštećena i potamnela inače će te tamne fleke ubrzati truljenje jabuke. Veći plodovi su osetljiviji na oštećenja prilikom pada sa grane nego manji. Kada ih sakupite držite ih na sobnoj temperaturi kako bi dozrele. Ako želite da ih sačuvate duži vremenski period jabuke skladištite u frižideru ili u suvim i hladnim prostorijama. Jabuke isečene na kriške sačuvaće boju tako što ćete ih potopiti u vodu u koju ste sipali limunov sok.

Jabuke su poznate kao nosioci velikog procenta vitamina C i pektina, dijetnog vlakna koji je preporučljiv u ishrani dijabetičara i osoba sa povećnim procentom holesterola u krvi. Najbolje ih je konzumirati u svežem stanju jer prilikom kuvanja pečenja i ceđenja jabuke gube znatan procenat vitamina C.

U kuhinjama sveta jabuke su raspostranjenje na više načina. Koriste se u salatama, predjelima, kao dodatak jelima, za pripremu kolača kao i dezert. Sok od jabuka je veoma prijatnog ukusa i osvežava, a alkoholna pića od jabuka su veoma cenjena u svetu.