Toggle Navigation

 

Kokosov orah

Kokosov orah predstavlja plod kokosove palme. Sastoji se iz nekoliko slojeva kore, dužina ploda je 38 cm a obim 30 cm.

Plativoo

 

Familija: Arecaceae or Palmaceae

 

Latinski naziv: Cocos nucifera

 

 

Danas je u svetu poznato nekoliko vrsta drveta kokosove palme, neke prirodne, dok su ukrštanjem nastale nove vrste. Kokosova palma može da naraste do visine od 25 do 30 metara. Naučnici smatraju da je prirodna postojbina kokosove palme zapadno-pacifička obala. Drvo je visoko sa čvrstim korenom i stablom. Plodove počinje da rađa nakon 7. godine i optimalan period rađanja je negde oko 50 godina. U tom periodu jedno stablo može da rodi na stotine oraha a vreme u kojima daje plod je od oktobra do decembra.

Kod berbe treba voditi računa da je kokos težak i kada se kucne u koru ploda treba da se čuje pun zvuk što je pokazatelj da je orah zreo. Nerazbijeni orah može da opstane na sobnoj temperaturi do 6 meseci. Unutrašnji vodenasti sadržaj oraha može da se meša sa limunovim sokom i da se poslužuje kao alkoholno piće. Mesnati sadržaj može da se suši ili svež da se poslužuje Razbijen može da stoji nekoliko dana ili u frižideru do 6 meseci. Kokosovo mleko ili krem se pripremaju od oraha u kombinaciji sa toplom vodom. Koristi se i u pripremi mnogobrojnih koktela i pića, a veliki primenu ima u industriji kozmetike.

 

Nutritivna vrednost: Kokosov orah u sebi sadrži veliku količinu masti tako da se ne preporučuje uzimanje veće količine ni u piću ni u hrana. Kokosovo mleko i ulje najbolje je konzumirati u manjim količinama.